Gratis proefkaartje voor jou!

Maak nu vrijblijvend een account aan en ontvang van ons een gratis proefkaartje.

Mijn gegevens


Ik ben geïnteresseerd in:

Met deze informatie kunnen wij onze service optimaliseren.


Heb je al een account? Inloggen

Hoe verloopt een kraamweek?

18 October 2017 / Marije Smit

Hoe verloopt een kraamweek

Na al die schopjes in je buik, ligt je baby eindelijk óp je buik. Heerlijk! Laat die grote roze/blauwe wolk maar komen. Dat kan (vooral) de eerste dagen best behoorlijk wennen zijn, maar gelukkig kan de kraamverzorgende je daar bij helpen. Wat kun jij verwachten van jouw kraamhulp?

Lees ook: Kraamhulp, hoe regel je dat?

Bij een thuisbevalling komt de kraamverzorgende de verloskundige assisteren en de pasgeboren baby en de moeder verzorgen. Ze zal je meteen helpen bij het aanleggen als je borstvoeding gaat geven. En terwijl jij je afdoucht na het harde werken, zal zij je bed verschonen zodat jij fijn een fris bedje in kunt stappen.

Ben je in het ziekenhuis bevallen dan komt de kraamhulp zo snel mogelijk na jullie thuiskomst om de boel op te starten. Zij is er voor de gezondheid van en de zorg voor moeder en kind, maar de kraamverzorgende zal ook voor je gezin zorgen.

Kraamdag

Kraamverzorgende Lucia somt op wat zij doorgaans tijdens een kraamdag doet: “Ik kom binnen op het afgesproken tijdstip, informeer hoe de nacht is verlopen en geef tussendoor tips, ik controleer en verzorg moeder en baby, ik help bij het aanleggen en/of de flesvoeding, voor de moeder maak ik ontbijt, een 10-uurtje met vers fruit, lunch en voor al het kraambezoek smeer ik beschuit met muisjes. Het is belangrijk dat de ouders met alle vragen bij mij terecht kunnen en zeker op de dagen van de ‘kraamtranen’ ondersteun ik de vrouw extra met tips. Ik laat het hele ‘circus’ aan medische zorg, van verloskundige tot huisarts, binnen en rapporteer mijn ervaringen in het gezin aan hen door. Als er overigens al broertjes of zusjes in het gezin zijn, dan breng ik ze naar school of vermaak ze met een spelletje of boek voorlezen. Natuurlijk maak ik schoon in huis en zal de wasmachine overuren draaien. De hele dag door noteer ik in een dagboek hoe het met moeder en kind gaat, zowel medisch gezien als emotioneel, en schrijf ik praktische tips op. Het is dan niet alleen een leuk naslagwerkje voor later, het geeft in de kraamweek steun als de ouders even met de handen in het haar zitten.”

Lees ook: babynamen bohemian style

Extra’s

Het takenpakket van de kraamverzorgende is heel breed en soms pakt zij nog extra’s op. “Onze kraamhulp maakte alle avonden een gezonde ovenschotel die ik alleen nog hoefde op te warmen als ik thuis was”, vertelt een trotse vader. Een kersverse moeder: “Ze liet zelfs onze hond uit.” Kortom, een kraamverzorgende is er om te ver- en ontzorgen.

Zelluf doen

Stel, je hebt het gevoel dat je alles al weet over pasgeboren baby’s, of wellicht heb je een wat minder positieve ervaring met een kraamhulp, en je wilt dus alles zelf doen. Of, je wilt dat je (schoon)moeder, zus of vriendin de taken van de kraamhulp voor je doet. Kan dat in Nederland? Ja dat kan, maar je hebt recht op kraamzorg vanuit je verzekering dus waarom zou je het niet doen. “De verloskundige zal het je ook zéér aanbevelen, aangezien de kraamverzorgende de ogen en oren van de verloskundige is die eerste dagen. Vooral de (medische) controles van moeder en kind zijn heel belangrijk. Dus nee, het is geen verplichting, maar het is wel heel erg belangrijk. Sommige mensen die mantelzorg hebben (zoals een moeder, vriendin, etc.) kiezen voor minimale zorg van 24 uur. Zo heb je wel de controles en ondersteuning bij borstvoeding en dan kan iemand anders de overige zorg op zich nemen”, legt Hilde van Zorg in Nederland uit.

Lees ook: Tips voor kraamcadeautjes

Afscheid nemen

Na de standaard acht dagen kraamzorg laat de kraamverzorgende het jonge gezin, voorzien van veel nuttige tips en adviezen, achter. Jullie hebben samen een intense periode beleefd en afscheid nemen van je kraamhulp kan soms zwaar vallen. Het gevoel dat je er nu alleen voor staat kan beangstigd – of juist bevrijdend – zijn. Ouders geven graag een cadeautje aan de kraamhulp mee, als waardering. Dit kun je zo dol maken als je zelf wilt, van een bloemetje tot chocolade. Je zou haast vergeten dat het cadeau doen van het geboortekaartje juist ook zeer gewaardeerd wordt!

Get inspired bij deze mooie geboortekaartjes:

Bijzonder mooie geboortekaartjes van Lief Leuk & Eigen

ONDERWERPEN: Kraamhulp , Zwangerschap

REACTIES

Er zijn geen reacties beschikbaar.

PLAATS EEN REACTIE

Je emailadres zal niet getoond worden bij je reactie.